Zdrowe świąteczne „słodkości”

Projekty

Większość słodyczy ze sklepowych półek, takich jak ciasteczka, cukierki, czekoladki, batoniki, żelki, świąteczne mikołaje i kalendarze adwentowe, oprócz słodkiego smaku i chwili przyjemności, nie dostarczają naszemu organizmowi zdrowych składników. Wszyscy wiemy, że jedzone w nadmiarze mogą naszemu zdrowiu szkodzić.

Czy to znaczy, że nie wolno ich jeść? Ależ skąd! Nie należy jeść ich zbyt dużo. Cztery kostki czekolady, ciastko czy też czekoladka z jednego okienka kalendarza adwentowego nie zaszkodzi, ale jeżeli lubisz sięgać po słodkości częściej to znajdziemy na to radę.

Popatrz jakie wspaniałe słodkości i desery możesz zrobić sama/sam lub z mamą.

Batoniki kokosowo-czekoladowe

  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g czekolady gorzkiej + łyżka oleju kokosowego

Puszkę mleka kokosowego (400 ml) włóż na noc do lodówki. Następnego dnia otwórz puszkę i ostrożnie zdejmij z góry gęstą śmietankę. Śmietankę kokosową podgrzej, dodaj miód lub syrop klonowy, wiórki kokosowe i wymieszaj. Masę kokosową po ostygnięciu wyłóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę, super zabawa. Wstaw do lodówki. Kiedy masa bardzo dobrze się schłodzi, pokrój na batoniki i oblej warstwą czekolady, najpierw z jednej strony, później z drugiej strony. Pycha.

Marcepanki

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • kakao

Migdały i miód (lub syrop klonowy) wymieszaj i wyrabiaj, aż do uzyskania plastycznej masy. Uformuj kuleczki, obtocz w kakao, wstaw do lodówki, żeby stwardniały. Możesz również kulki nadziać na patyczki, obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i udekorować.

Panna cotta jogurtowa z truskawkami

  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 12 łyżek mleka (może być roślinne)
  • 3 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • laska wanilii lub naturalny aromat waniliowy
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g truskawek lub innych owoców
  • 4 łyżeczki cukru

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, odstaw, żeby napęczniała. Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i wanilię, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, zdejmij z kuchenki. Do gorącego mleka dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Jogurt przełóż do miski, dodaj ciepłe mleko, szybko i dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Masę jogurtową przelej do pucharków lub szklaneczek, wstaw na kilka godzin do lodówki. Truskawki zmiksuj na mus. Przelej go do rondelka, dodaj cukier i gotuj kilka minut, aż masa nieco zgęstnieje, wystudź. Dodaj do pucharków. Włóż do lodówki na godzinkę i gotowe.

Smacznych, Zdrowych i Wesołych Świąt Kochani

WSKAZÓWKA DLA RODZICÓW
Zdrowe „słodkości” oferowane dzieciom to takie, które:

  • nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu utwardzonego, sztucznych barwników, substancji antyzbrylających, stabilizatorów, konserwantów;
  • mają niewielką zawartość cukru, najlepiej w postaci nierafinowanego cukru brązowego, miodu, syropu klonowego, daktylowego, melasy, stewii, ksylitolu lub maltitolu;
  • bazują na składnikach naturalnych, które oprócz walorów smakowych dostarczają wartości odżywczych, mikroelementów i witamin, takich jak owoce, orzechy, nasiona, płatki zbożowe, mąki pełnoziarniste;
  • muszą dzieciom smakować i być przez nie akceptowane.

Opracowanie:
mgr Magdalena Drażba – Dietetyk Kliniczny
Gdyńskie Centrum Zdrowia